Ce este dieta anti-estrogen, cand si de ce ar trebui sa o tii!

Ce este dieta anti-estrogen, cand si de ce ar trebui sa o tii!
Ce este dieta anti-estrogen, cand si de ce ar trebui sa o tii!

Balanta hormonala este o chestiune tare delicata. Atunci cand aceasta se dezechilibreaza, semnele nu intarzie sa apara.

Descopera in ce consta dieta anti-estrogen si mai ales cui se adreseaza aceasta.

Estrogenul este unul dintre cei mai importanti hormoni feminini, de care insa au nevoie si barbatii, doar ca intr-o cantitate mai mica. El este responsabil de functia de reproducere si mentine sanatatea organelor sexuale, asigurandu-se de lubrifierea, elasticitatea si irigarea cu sange a acestora. Implicatiile lui nu se opresc aici. Prin mecanisme complexe, el influenteaza multiple procese care au loc in organism.

Tocmai de aceea, apar disfunctii si atunci cand e deficitar, dar si atunci cand e prea mult, iar aceasta din urma situatie este din ce in ce mai frecventa. Se intampla in buna masura din cauza expunerii tot mai intense la o gama larga de perturbatori endocrini, prezenti intr-o varietate de produse – plastic, pesticide, cosmetice, materiale de constructii etc.
Cand e indicata dieta anti-estrogen

O cura pentru diminuarea valorilor de estrogen este necesara in special femeilor care au ovare polichistice, endometrioza, fibroame, sindrom premenstrual sau simptome specifice menopauzei, dar si babratilor care se confrunta cu afectiuni ale
prostatei si probleme asociate materialului seminal. Aceasta este benefica si posesorilor de colacei in jurul burtii – in multe cazuri estrogenul este cel care orchesreaza acumularea de grasimi. Pe de alta parte, tesutul adipos este o sursa auxiliara de estrogen, actionand ca o glanda suplimentara a organismului, fapt ce face adesea anevoioasa slabirea in zonele cu rotunjimi nedorite, dar si dezvoltarea musculara. Culturistii bunaoara stiu ca pentru a avea muschi spectaculosi trebuie sa tina sub control nivelul de estrogen, pentru ca acesta contrabalanseaza efectele benefice ale testosteronului, hormonul anabolizat care ajuta la construirea masei musculare.

Ce punem in farfurie?

Cat mai multe alimente care pot ajuta ficatul sa proceseze estrogenul si sa previna patrunderea lui in exces in sistemul circulator. Printre acestea se numara:

Strugurii rosii si negri: resveratrolul din coaja acestora imbunatateste functia hepatica si, astfel, contribuie la neutralizarea nivelului ridicat de estrogen.

Fructele si legumele proaspete: vitamina C domoleste enzima 5-alfa-reductaza responsabila pentru conversia androstendionei si testosteronul in estrogen.


Legumele crucifere: broccoli, conopida si varza contin o substanta activa numita di-indolina, cunoscuta pentru proprietatea ei de a favoriza metabolismul estrogenului.

Alimentele bogate in zinc: acest mineral inhiba enzima aromataza care transforma testosteronul in estrogen. Cele mai generoase surse de zinc sunt carnea de vita, miel, curcan, produsele lactate, arahidele, fasolea, orezul brun.

Mango si ananas: aceste fructe exotice sunt bogate in mangan, care in singergie cu zincul participa la echilibrarea balantei hormonale.


Ceapa, usturoi si galbenus de ou: aceste alimente sunt furnizoare de sulf, element esential pentru sanatatea ficatului, organul care, asa cum mentionat deja, raspunde de procesarea estrogenului.

Semintele de in si de susan: ele contin compusi numiti lignani. Potrivit Institutului Linus Pauling din cadrul Universitatii din Oregon, SUA, acesti lignani au actiune anti-estrogen, pentru ca interfereaza cu enzimele implicate in producerea de estrogen.

 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

sursa: slabsaugras.ro



Citește și:

Ce afecţiuni pot ascunde pleoapele umflate

Cine este Adrian Brâncoveanu. „Nu a fost dragoste la prima vedere.”

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Cum se simte Bianca Comănici după ce a ieșit din operație: „Ai vrea să dai timpul înapoi”

"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Sebastian a izbucnit în lacrimi! „Mă simt rău! Vreau să ies!” Cum a reacționat tânărul după disputa aprigă cu Robi, în Casa iubirii! Iată ce i-a spus Roberta

Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news


Cookies