Un studiu realizat anul trecut arata ca barbatii care se ocupa de treburi casnice au parte de mai putin sex cu partenerele lor – cel putin cand e vorba despre cupluri de varsta mijlocie.
Un alt studiu, mai recent, a contrazis radical acest rezultat, aratand ca, dimpotriva, barbatii care isi ajuta sotiile la treburile menajere se bucura de partide de sex mai placute. Care este adevarul din spatele acestor contradictii?
Studiul din 2013 a fost realizat de cercetatorii de la Institutul Juan March din Madrid, Spania, şi University of Washington, SUA, folosind date adunate timp de 20 de ani, referitoare la 4.561
Rezultatele, publicate in American Sociological Review, aratau ca unele treburi sunt percepute drept „feminine” (gatitul, curatenia), in vreme ce alte treburi sunt considerate „masculine”, exemple fiind tunderea peluzei sau platirea facturilor. Si, cu toate ca mariajele mai egalitare in ceea ce priveste impartirea treburilor tindeau sa fie mai armonioase, barbatii care se ocupau de treburi zise „feminine” aveau parte de mai putin sex decat cei care nu indeplineau asemenea munci.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Cercetatorii spun ca stereotipurile persistente in ceea ce priveste rolurile traditionale masculine si feminine ar putea explica rezultatele; fie ca barbatii care se ocupa de treburi „femeiesti” sunt perceputi de catre femei drept mai putin masculini si, prin urmare, mai putin atragatori ca
parteneri sexuali, fie ca, in aceste cupluri mai egalitare, unde ambii membri au roluri similare, cei doi se vad unul pe celalalt mai mult ca pe niste frati sau prieteni foarte buni decat ca pe niste parteneri erotici.Constance Gager, sociolog la Montclair State University. SUA, atrage insa atentia ca rezultatele s-ar putea sa nu fie valabile si in cazul cuplurilor mai tinere, ai caror membri au crescut cu conceptii diferite despre rolurile celor doua sexe.
Ea a observat un efect exact opus: ca atunci cand treburile casei nu sunt vazute ca fiind impartite in „femeiesti” si „barbatesti”, barbaţii au parte de mai mult sex. Un studiu realizat în 2014 sustine observatiile ei; cercetarea, realizata la Cornell University pe un numar de cateva mii de cupluri, datele fiind colectate în 2006, a aratat ca barbatii care se ocupau de treburi gospodaresti, inclusiv de cele precum gatitul ori curatenia, erau mai satisfacuti de viata lor sexuala.
Cum se explica faptul ca doua studii asupra aceluiasi subiect, pe un numar similar de cupluri, au produs rezultate complet opuse? Prof. Sharon Sassler de la Cornell University spune ca e vorba despre deosebirile dintre generatii: studiul din 2013 a folosit date despre cupluri mai mature, care s-au casatorit in anii 1960 si 1970, cand conceptiile despre rolurile barbatului si femeii in casnicie erau altele decat cele din anii 1990 si din secolul XXI. Cuplurile mai tinere tind sa aiba conceptii mai egalitare despre viata de familie si, implicit, despre impartirea treburilor in gospodarie.
Sursa: www.descopera.ro