Iubit de barbati, mult discutat printre femei, sexul oral si-a mai sters din renumele de tabu si este pomenit tot mai des in studii si sondaje pe teme intime.
Tot el a intrat puternic in atentia medicilor cu date ingrijoratoare – poarta vina pentru mare parte dintre cazurile de cancere orale, depasind chiar mult blamatul fumat. Despre prejudecati, mituri si cele mai noi cercetari care il privesc, vorbim imediat.
Am vazut trei filme in ultimele saptamani, comedii americane de duminica, in care niste soti sunt prinsi mergand la prostituate de politie, sotie sau prieteni si dau, culmea, acelasi raspuns "am vrut doar sex oral, din moment ce nu primesc acasa".
Viata sustine filmul, preferinta barbatilor pentru sexul oral fiind printre primele lucruri pe care le afla femeile atunci cand isi incep activitatea sexuala. Desigur, exista si viceversa – preferinta femeilor pentru sexul oral, care insa a cazut undeva pe locul doi in toiul vesnicelor discutii despre ei si felatie.
Prin diverse sondaje, majoritatea facute online, sub anonimatul monitorului domnii se plang ca sexul oral nu mai e ce-a fost la inceput de relatie – cu alte cuvinte, atunci cand au inceput sa isi dea intalniri, partenerele lor ii satisfaceau mai des astfel, iar dupa ce au ajuns la o relatie stabila aceste
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
De ce stau asa
lucrurile? E greu de generalizat, pentru ca fiecare caz este diferit, dar variante s-au nascut o sumedenie, am ales doua, cele mai raspandite: femeilor nu le-ar placea, de fapt, deloc sa faca sex oral si îl fac numai nevoite – ba la inceput de relatie, ba cand si cand ca sa nu se ajunga la situatii ca-n filmele de care va povesteam, barbatii ar considera cunnilingusul injositor si plictisitor si multi nu i-ar vedea rostul – cum nici preludiului nu i-l vad.Mai periculos decat tutunul
Poate ca cel mai mediatizat moment in care lumea a ciulit urechile la informatia ca sexul oral te poate duce la cancer in anumite situatii a fost drama lui Michael Douglas.
Tot în preajma acestor declaratii, cand lumea inca vuia, medicii au mai subliniat riscul pe care il anuntasera inca din 2011: sexul oral a depasit in ultimii ani fumatul in clasamentul celor mai periculosi factori de risc asociati cu declansarea cancerului orofaringian, mai ales în cazul tinerilor. Punctul comun consta in prezenta la nivelul tumorilor canceroase a unor papiloma virusuri (HPV), responsabile de cel mai frecvent intalnite infectii transmisibile pe cale sexuala si care sunt, totodata, principala cauza a aparitiei cancerului de col uterin.
Persoanele infectate cu aceste virusuri, in special cu tulpina HPV-16, "se confrunta cu un risc de cancer orofaringian de 32 de ori mai mare decat restul populatiei, acest risc fiind considerabil mai mare fata de cel asociat cu fumatul, care este doar de trei ori mai mare", a declarat un medic de la Universitatea din Ohio.
Citeste si: Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro
Stiai ca...?
• Persoanele care intreţin raporturi bucogenitale cu mai mult de sase parteneri pe parcursul vietii se confrunta cu un risc de cancer orofaringian de peste opt ori mai mare comparativ cu restul populatiei
• In total, cancerele cavitatii bucale si ale gatului au crescut cu 225% din 1974 pana in 2007, cele mai multe dintre aceste cazuri fiind inregistrate la pacienti care au recunoscut ca au intretinut raporturi bucogenitale
• In special tinerii considera sexul oral ca fiind mai putin riscant decat actul sexual conventional, de aceea nu se protejeaza crezand ca nu pot pati mai nimic. Asa am ajuns in situatia imbolnavirilor alarmante. Prezervativul este obligatoriu si in cazul sexului oral!
sursa: www.csid.ro