Noi reglementări sunt în vizor în ceea ce privește tratamentul compensat, în special atunci când vine vorba despre categoriile de persoane vizate.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a avut de menționat câteva schimbări în ceea ce privește acordarea medicamentelor compensate în acest an, 2025. Exact ca și în anii precedenți, chiar și în acest an există mai multe categorii de persoane care vor beneficia de medicamentele compensate din tratament, medicamente care pot fi prescrise doar de către medicul de familie sau specialist. De asemenea, de menționat este și faptul că tratamentul compensat se poate ridica doar din incinta farmaciilor care au contract cu casele de asigurări de sănătate, pentru că nu toate au.
O altă regulă din toți anii se păstrează în continuare și anume cea legată de faptul că persoanele care vor putea intra în posesia acestor pastile compensate, trebuie să fie asigurate, urmând ca tratamentul să fie eliberat pe baza unei prescripții medicale, fie electronice, fie pe baza unei prescripții cu regim special. De asemenea, odată obținută prescripția medicală, medicamentele se pot ridica fie de către cel pe numele căruia este și recomandarea, fie către o altă persoană, dacă prezintă cardul de sănătate la farmacie.
Care sunt schimbările care au avut loc în privința medicamentelor compensate
Citește și: Care sunt pensionarii excluși din lista celor care primesc suma de 800 de lei, de la stat? Află motivele
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Vești bune! Care sunt pensionarii care vor putea beneficia de o altă sumă de bani, adăugată la pensie?
Atunci când vine vorba despre intervalul în care se pot prescrie medicamentele compensate, care în acest an au de la 20% gratuitate, iar pentru pensionarii cu venituri de până la 2.020 lei este de 90% din prețul medicamentelor din sublista B, se pare că acesta diferă ținând cont de afecțiunea de care suferă pacientul în cauză, după cum urmează:
- pentru afecțiunile acute (până la 7 zile)
- pentru cele subacute (până la 10 zile)
- pentru bolile cronice (până la 30-31 de zile)
- pentru bolile cronice stabilizate (maxim 92 de zile)
Atenția trebuie să fie acordată și în ceea ce privește procentul de compensare care variază în funcție de sublista din care face parte, ținând cont de următoarele, conform capital.ro:
- medicamente din sublista A (90%)
- medicamente din sublista B (50%)
- medicamente din sublista C (100%)
- medicamente din sublista D (20%)
- medicamente din sublista E, în funcție de segmentele populaționale vizate (50% sau 100%)