Sado-masochism. Fetisism. Porno şi gadget-uri erotice. În vreme ce neurologii le caută explicăţia în creier, psihiatrii şi sexologii nu reuşesc să se hotărască dacă perversiunile sexuale sunt boală psihică sau doar o “nirvana” erotică?
Un domeniu tenebros
Aşadar, există oameni bolnavi de sex sau doar "posesori" de fantezie bogată? Linia de demarcaţie este destul de neclară. Iar sexologii, psihiatrii şi chiar neurologii nu sunt deloc siguri cum pot fi clasificate fetisurile, practicile sado-maso şi alte asemenea bizarerii, oscilând între a ceda tentaţiei de a le defini drept comportamente deviante (şi mergând până la a descrie variaţiile cerebrale induse de acestea) sau, la polul opus, a minimaliza elementul patologic că şi cum tocmai acest tip de comportamente ar reuşi să facă un pic de lumina în "tenebrosul" domeniu al sexualităţii.
Prin urmare, pe nimeni nu mai surprinde că există o sumedenie de adulţi care de bună voie şi nesiliţi de nimeni se lasă biciuti sau se supun la tot soiul de alte practici bizare, aparent inofensive.
Dar dacă vestimentaţia din latex şi cătuşele stârnesc mai curând râsul, întrebarea pe care încă şi-o pun cercetătorii este "de ce?" O imagine completă asupra "parafiliilor", termen neutru cu care ştiinţă a înlocuit punitivul "perversiuni", este aproape imposibil de obţinut, având în vedere că la medici ajung doar cazurile cele mai grave, tot acestea fiind şi cele testate în puţinele studii de imagistică cerebrală, care par a identifica unele anomalii în ariile cerebrale ale aşa-numiţilor "sex offenders".
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>