Scandalurile sexuale din manastirile medievale - "Ea a fost o virgina a lui Hristos si a devenit femeie adultera"


Intamplarea are loc pe la sfarsitul anilor 1150. Protagonista povestii a fost dusa la o manastire cand avea doar patru ani, astfel ca fata si-a petrecut copilaria si adolescenta inchisa acolo.

Insa ea a crescut si a devenit o femeie foarte incapatanata si aproape lipsita de morala. La un moment dat a fost prinsa, de catre alte calugarite, cu iubitul ei. Pedeapsa a fost exemplara:i-a fost smuls valul si a fost legata cu lanturi intr-o celula, fiind hranita doar cu paine si apa. Aelred spunea:”Inchideti-va ochii, virgine ale lui Hristos, acoperiti-va ochii... Ea a fost o virgina a lui Hristos si a devenit femeie adultera. ”

Dovada ”indiscretiei” sale a devenit publica atunci cand s-a dovedit ca fata ramasese insarcinata. Iubitul ei, drept pedeapsa pentru intretinerea de relatii cu o calugarita, a fost castrat. Inregistrarile scrise spun ca, dupa o viziune divina, catusele i-au disparut in mod miraculos, la fel si fatul, iar fata s-a intors la viata monastica. Stareta manastirii din Amesbury in Wiltshire n-a fost asa de norocoasa. Manastirea pe care o conducea a fost inchisa in 1189 dupa raspandirea unor zvonuri potrivit carora stareta avusese trei copii.

La Conciliul ecumenic de la Lateran din 1179 s-a discutat si aceasta grava problema ce afecta serios imaginea Bisericii. Preotilor li s-a interzis sa traiasca in aceeasi casa cu femei dupa ce episcopii se plansesera ca acestia traiau cu servitoarele lor, cu care aveau foarte multi copii. In ciuda numeroaselor edicte promulgate cu scopul de a-i face pe preoti sa respecte celibatul, acestia au continuat sa traiasca in desfrau.

Citeste mai mult pe historia.ro.


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine

4 joburi care te avantajează dacă ai un aspect fizic plăcut

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Tu & El
Parteneri