Bani în plus pentru profesori! Vor primi între 4.000 și 10.000 de lei fiecare. Cum se vor da aceste sume


Angajaţii din învăţământul preuniversitar vor primi din urmă drepturile neacordate de către Ministerul Educaţiei din cauza greşelilor de calculare a salariului. Dascălii care se aflau în sistemul de învăţământ în perioada 2017 – 2021 ar trebui să primească între 4.000 şi 10.000 de lei în plus.


In articol:

"Dacă ne referim la profesorii care aveau şi Diriginţie şi Gradaţie de merit, mai ales pentru anii 2019 şi 2020, dar şi 2021 până în septembrie, atunci sumele vor depăşi 7.000 de lei doar aici, la care se mai adaugă diferenţele de pe tranşe, în funcţie de salariul fiecărui angajat. Atunci, în cazul unor angajaţi din învăţământ, sumele pot ajunge şi la 10.000 de lei", explică prof. Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, scrie ziaruldeiasi.ro

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor

Ziarul de Iaşi a realizat un calcul cu privire la cât ar trebui să primească, în medie, un angajat din învăţământ.

Astfel, dacă se împarte suma de 1,2 miliarde de lei cât reprezintă impactul bugetar, la numărul total de angajaţi din învăţământul preuniversitar, atunci obţinem media de aproximativ 4.000 de lei. Preşedintele USLIP Iaşi vorbeşte însă de o medie de 5 sau 6 mii de lei, existând diferenţe în ceea ce priveşte încadrarea salarială sau sporurile de care beneficiau în perioada 2017 -2021. Acum, în perioada imediat următoare, în care va fi aplicată acordarea de 5% din suma totală de care beneficiază un profesor, înseamnă aproximativ 3-4 sute de lei în plus în acest an.

Citeste si: Ce salariu are o poliţistă din România? Câţi lei ajunge să câştige cu tot cu bonusuri

Ce spune liderul ieşean de sindicat

Sindicatele atrag însă atenţia că şi această eşalonare înseamnă o încălcare a drepturilor profesorilor, mai ales că a fost dovedit în mai multe instanţe de judecată că modul în care au fost calculate salariile profesorilor în ultimii ani nu a fost corect.

"Din punctul nostru de vedere, această eşalonare înseamnă o încălcare flagrantă a unor drepturi economice pentru că aceşti bani au fost luaţi abuziv. Să nu uităm acea Ordonanţă apărută anul trecut, undeva în februarie, a Înaltei Curţi. Deci s-a ştiut de anul trecut de problema cu privire la calcularea salariilor profesorilor şi totuşi au continuat încă vreo 7 sau 8 luni să calculeze greşit salariile. La fel şi în ceea ce priveşte tranşele de majorare. Deşi aveam deciziile Înaltei Curţi, totuşi, ministerul a continuat să nu calculeze corect banii pentru salarii. În al doilea rând nu se prevede nimic în Ordonanţă legat de dobânzi sau de rata de inflaţie. Acesta este un aspect pe care, din punctul meu de vedere, trebuie clarificat, pentru că inflaţia în aceşti ani a fost foarte mare. Presupunând că ai 6.000 de lei de recuperat, logic ar fi ca la aceşti bani să se adauge şi inflaţia cu dobânzile, deci ar trebui suma să crească cu cel puţin 20 sau 30% pentru ultimii trei ani", explică liderul ieşean de sindicat.

Citeste si: Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște 2022

Ministerul Educaţiei, din nou în instanţă

Conform declaraţiei liderului de sindicat ieşean, acordarea drepturilor salariale restante ale profesorilor este urmarea acţiunilor în instanţă din ultimii ani intentate de către sindicatele din învăţământ, însă atrage atenţia că lucrurile nu au fost reglementate încă complet.

"Este rezultatul acţiunilor în instanţă ale sindicatelor, al deciziilor Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie şi, nu în ultimul rând, al negocierilor pe care le-au dus direct federaţiile şi în special Federaţia Sindicatelor din Educaţie, unde este afiliat şi USLIP Iaşi. Au avut loc discuţii în ianuarie şi februarie cu prim-ministrul, iar atunci îşi luase angajamentul că va rezolva această problemă. Şi se vede că a rezolvat-o, dar mai rămâne, din punctul nostru de vedere, problema implementării în totalitate a Legii 153. Sunt convins că şi aici, mai devreme sau mai târziu, vom clarifica tot în instanţă problema. Iar amânarea prin cele două Ordonanţe, a lui Orban şi a lui Cîţu, din punctul meu de vedere, cele două amânări ale aplicării legii sunt neconstituţionale. Şi vom demonstra acest lucru", a declarat Laviniu Lăcăustă, care susţine că s-a acţionat deja în acest sens.

Drepturile salariale vor fi acordate eşalonat, până în 2026. În anul curent, dascălii vor primi 5% din sumă, în 2023 vor primi 10% din sumă, 25% din suma integrală va fi acordată în 2024 şi acelaşi procent în 2025, iar în 2026 va fi acordat un procent de 35% din suma totală.


Abonează-te pe

Citește și:

Horoscopul săptămânal 27 iunie - 3 iulie 2022 cu astrologul Ana Maria Ticea. O zodie ajunge în pragul despărţirii!

Banii le aduc fericirea! Ce a primit Andra de la Măruță, unele femei doar visează!

„Nu primesc invitație, nu mă prezint”. Silvius Prigoană s-a căsătorit cu logodnica lui, Georgiana

„Nunta nu trebuia să aibă loc”. Ce decizie a luat Ana Baniciu, după ce mama ei a murit

Ponturi utile pentru creșterea trandafirilor

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

La ce temperatură se bea vinul roșu

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri