Pe ce dată pică Paștele în următorii 12 ani


Data în care va pica Paștele, poate varia întotdeauna de mai mulți factori. Însă știați pe ce dată va pica în următorii 12 ani?


In articol:

Aflați din rândurile următoare cum se poate calcula mai exact data în care vom sărbători Învierea Domnului, dar și care sunt datele în care va pica Paștele în următorii 12 ani.

 

Cum se calculează data în care sărbătorim Învierea Domnului

Bisericile ortodoxe, în comparație cu cele Catolice și Protestante, pornesc calcului zilei în care va pica Paștele, de la ziua de 3 aprilie, care semnifică data echinocțiului. Pe de altă parte, Biserica Catolică și cea Protestantă iau în considerare echinocțiul real de primăvară.

Pentru ca Paștele să nu fie sărbătorit odată cu Paștele iudeilor, dar nici înaintea acestuia, sărbătorile pascale vor avea loc în duminica viitoare, după ce a avut loc echinocțiul de primăvară, moment în care a apărut și prima lună plină după acest echinocțiu.

pastele crestin ortodox

Citeste si: Ce mănânci de post. Care sunt preparatele care îți pot potoli foamea în perioada postului

Atât Paștele Ortodox, cât și Paștele Catolic, au de obicei date diferite de sărbătoare, tocmai din acest motiv, cele două biserici utilizează calendare bisericești diferite pentru a calcula data Paștelui. Paștele Catolic se calculează conform Calendarului Gregorian, în timp ce Paștele Ortodox este calculat după Calendarul Iulian.

Însă o excepție mai exactă, de exemplu, este reprezentata de următoarea dată la care ambele sărbători, atât a Paștelui Catolic, cât și a Paștelui Ortodox, se vor serba în aceeași zi, va fi pe data de 20 aprilie 2025. Bineînțeles că aceste date depinde de mai mulți factori, printre care se numără și două fenomene astronomice.

Unul dintre aceste două fenomene astronomice, care are data fixă și ține de mișcarea Soarelui pe bolta cerească este echinocțiul de primăvară, care întotdeauna va pica pe data de 21 martie. În schimb, cel de al doilea fenomen astronomic ține de Mișcarea de Rotație a lunii în jurul Pământului. Fapt ce propune o dată schimbătoare, pentru că luna plină de după echinocțiul de primăvară, se va numi luna plină pascală.

cum se calculeaza data in care sarbatorim invierea domnului

Citeste si: Ce poți face cu ouăle rămase de la Paște. 3 idei de rețete gustoase și ușor de preparat

 

Datele în care pică Paștele în următorii ani

Toate aceste mișcări legate de echinocții, fac ca data de Paște să varieze în aproape fiecare an, lucru datorat faptului că luna plină pascală apare pe cer în anumiți ani, mult mai aproape de echinocțiul, în timp ce în alți ani, apare mai târziu de echinocțiu.

Prin urmare, în momentul în care luna plină coincide cu echinocțiul și pică într-o zi de sâmbătă, Paștele se poate sărbători chiar a doua zi, duminică, pe data de 22 martie. Aceasta fiind data cea mai apropiată care poate exista.

iepurasul de paste

Citeste si: Ce program au băncile de Paște în 2022

Însă dacă luna plină va avea loc înainte de echinocțiu, mai exact pe data de 20 martie, atunci aceasta nu va mai fi pascală, și va trebui să fie așteptată cea de după echinocțiu. Aceasta își va face apariția tocmai peste 29 de zile, ceea ce ar însemna pe data de 19 aprilie. În momentul în care aceasta va pica într-o zi de luni, atunci Paștele nu poate fi serbat decât în ziua de duminică care va urma, pe data de 25 aprilie, aceasta fiind totodată și data cea mai târzie care poate exista.

Pentru a nu mai exista un dezacord între diferitele Biserici ortodoxe, iar serbarea Paștilor să dețină o unitate ortodoxă, Bisericile ortodoxe au adoptat un calendar îndreptat, încă din anul 1927, moment în care au decis ca Paștele să fie serbat în toată creștinătatea ortodoxă, după pascalia stilului vechi. Prin urmare, va avea loc în același timp cu Bisericile rămase la calendarul neîndreptat.

pastele ortodox 2022

Citeste si: Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022

În următorii ani însă, datele în care se va sărbători Paștele, vor varia destul de mult până în anul 2034, după cum urmează:

2022  – 24 aprilie

2023  – 16 aprilie

2024  – 5 mai

2025  – 20 aprilie

2026  – 12 aprilie

2027  – 2 mai

2028  – 16 aprilie

2029  – 8 aprilie

2030  – 28 aprilie

2031  – 13 aprilie

2032  – 02 mai

2033  – 24 aprilie

2034  – 09 aprilie

cand pica pastele in anul 2023

Citeste si: Cum să ornezi ouăle de Paște cu frunze


Abonează-te pe

Citește și:

Cum să ornezi ouăle de Paște cu frunze

Alex Dobrescu, fostul iubit al Cristinei Cioran a fost luat cu duba și dus la secția de poliție. Declarațiile lui Alex Dobrescu

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022

Ce program au băncile de Paște în 2022

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Celebra rețetă de Banana Bread, bună indiferent de sezon
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri