DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe arpacașul. Obține cea mai bună colivă


Află cât timp trebuie fiert arpacașul, alimentul bogat în fibre, magneziu, fosfor, proteine și carbohidrați


In articol:

Ce este arpacașul

Arpacașul este un aliment care se obține prin decorticarea boabelor de grâu, ovăz sau orz.
Dintre toate, cel mai comercializat este cel din grâu, fiind bogat în fibre, magneziu, fosfor, cupru, seleniu, proteine și carbohidrați.


Beneficiile consumului de arpacaș sunt multiple, dintre are cele mai importante sunt:
- menține sănătatea tractului digestiv și elimină toxinele;
- întărește sistemul imunitar;
- previne oboseala și anemia;
- reglează nivelul colesterolului;
- protejează ritmul cardiac;
- previne osteoporoza;
- reduce efectele artritei.

Citeste si: //DESCOPERĂ// Cât timp se fierbe broccoli

Cât timp se fierbe arpacașul

Arpacașul se spală și se pune la fiert într-o oală voluminoasă. Cantitatea de apă trebuie să fie de trei ori și jumătate mai mare decât cantitatea de arpacaș.
Când începe să fiarbă, se adaugă sare și se îndepărtează spuma care se formează la suprafață.
Se dă focul la minim și se acoperă oala cu un capac. Se lasă arpacașul să fiarbă, până când bobul se crapă.


Pentru ca acesta să nu se lipească de fundul oalei, se amestecă din când în când, cu o lingură de lemn.
Timpul de fierbere trebuie să fie de aproximativ 40-50 de minute.

Citeste si: Rețetă ciorbă de lobodă. Nu te-ai fi gândit niciodată că loboda te poate apăra chiar de CORONAVIRUS!

La sfârșit, se lasă arpacașul la răcit peste noapte.


Din arpacaș se pot prepara foarte multe feluri de mâncare, în special pentru perioadele de post: supe, ciorbe, chiftele, salate, tocănițe sau tarte.
De asemenea, din arpacaș se prepară un fel de mâncare asemănător cu pilaful, care se numește cașă.

arpacas fiert

Citeste si: //DESCOPERĂ// Cât timp se fierbe grâul pentru colivă

Coliva se obține din arpacaș

Ce nu se știe este faptul că din bobul de arpacaș se poate prepara un ceai care tratează eczemele, coșurile, negii și alunițele.
Dar cel mai apreciat preparat din arpacaș este coliva.

coliva

„Ce este coliva? O fiertură de grâu decorticat (adică de arpacaș), care se îndulcește cu zahăr sau miere și se parfumează după gust cu miez de nucă, coajă de lămâie, stafide și rom. Arpacașul de grâu se poate folosi ca și orezul, se umflă la fiert de 3-5 ori și din el, pe lângă colivă, se poate prepara un fel de pilaf, care mănâncă ca atare sau joacă rol de garnitură pentru carne. Coliva este departe de a fi un desert dietetic, arpacașul are, ca restul cerealelor, 75% amidon/glucide, iar cantitatea de zahăr din colivă este de 500g pentru 1 kg de arpacaș fiert (altfel nu se "leagă") La asta se adaugă miezul de nucă, deci în final coliva ajunge să "cântărească" caloric cât un tort- noroc că nu o mâncăm prea des.
Când eram copil așteptam cu nerăbdare ritualul de preparare al colivei: bunica o fierbea cu o zi înainte de a merge la biserică, iar în dimineața cu pricina se trezea devreme ca să o așeze pe platou și să o decoreze cu zahăr pudră și bomboane colorate. Când se întorcea de la slujbă platoul era aproape gol iar zahărul se transforma într-o crustă translucidă. Mereu o rugam să nu dea toată coliva de pomană, că tare mult ne plăcea și nouă!
Coliva e un simbol, nicidecum un desert cu tabel nutrițional și ingrediente sănătoase. În copilăria trăită la țară am învățat să prețuiesc și să respect coliva. E un preparat care trebuie mâncat cu evlavie și smerenie, pentru aducerea aminte a celor ce nu mai sunt printre noi. Iar gustul ei de grâu și nucă ne conectează cu forța vitală a pământului, cu miracolul vieții, cu misterul morții și cu energia Universului”, a scris Mihaela Bilic pe contul ei de Facebook.

Citeste si: Rețetă de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă. Cum prepari plăcinta cu brânză dulce de vaci și stafide


Abonează-te pe

Citește și:

Pască. Simbol, tradiții, obiceiuri. Rețetă de pască pentru Sfintele Paști- toate gospodinele trebuie să o știe!

Acuzații ȘOC în familia lui Mihai Petre! Poliția a intrat pe fir!

DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe un cartof. Cea mai iubita legumă

DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe broccoli. Beneficiile consumului de broccoli

//ÎNCEARCĂ// Cură de slăbire cu pepene roșu

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop zilnic

30 SEPTEMBRIE 2021: Horoscop zilnic joi. Află ce zodie primeşte un bonus substanţial!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri