Glutenul este o proteină foarte mare, are zeci de mii de aminoacizi și este foarte greu de digerat de unii oameni.
In articol:
Doctorul Cezar a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre dieta fără gluten. Cât e sănătoasă este aceasta și ce persoane ar trebui să o pună în aplicare.
Citește și: Cum putem combate infecția cu HPV. Netratat poate provoca pentru femei cancerul de col uterin
Mit și adevăr despre dieta fără gluten
Mit și adevăr despre dieta fără gluten
Specialistul a vorbit despre gluten și a menționat că este o proteină care face aluatul lipicios, iar tot ceea ce face aluatul lipicios înseamnă că conține gluten.
„Glutenul este o proteină, o proteină foarte mare, are zeci de mii de aminoacizi și este foarte greu de digerat, de unii oameni.
De cele mai multe ori, proteinele pe care oamenii le consumă din carne, au sute de aminoacizi. Aminoacizii sunt ca niște biluțe care formează proteina, iar cu cât proteina este mai mare, cu atât mai greu este de digerat.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
În tubul digestiv al persoanelor există dodenul și intestinul subțire, iar în momentul în care mâncăm proteine, ele se întâlnesc cu sucul gastric și automat sunt eliminate. Persoanele foarte stresate nu produc suficient acid gastric care să spargă acele proteine.
„În general, proteinele pe care noi le consumăm din carne au câteva mii, sute de aminoacizi. Aminoacizii sunt ca nișe biluțe care formează proteina.
Mit și adevăr despre dieta fără gluten
Ce a mai declarat medicul despre gluten
Medicul a mai mărturisit că dacă nu avem suficiente enzime pancreatice, acest proces nu va avea loc, iar în acel moment vor rămâne undeva la nivelul intestinului subțire. Problemele care pot apărea din cauza consumului de gluten sunt inflamațiile, colonul iritabil și intestinul iritat.
„Dacă nu avem suficiente enzime pancreatice nu vom face acest proces și atunci vor rămâne undeva la nivelul intestinului subțire macromolecule nedigerate, care vin și nu pot fi absorbite, iar atunci vin și atacă și irită intestinul și creează inflamații. Problemele care pot să apară din cauza consumului de gluten sunt inflamații, colon iritabil, intestin iritat. 80% din proteinele din făină sunt date de gluten și sunt foarte mari, iar persoanele care au probleme cu stresul ar trebui să evite”, a mai adăugat medicul.
Citeste si: Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro
Citește și: Cine e Raed Arafat. Vezi care e specializarea sa ca medic
fără gluten nu conțin gluten, dar au alt tip de proteine, una dintre ele fiind WGA, care a fost redescoperită în urmă cu puțin timp și este o proteină lipicioasă, foarte mare, care are aceleași consecințe.
„Produsele fără gluten nu au gluten, dar au alt gen de proteine, una din ele se numește WGA, care a fost redescoperită mai recent. Este o proteină lipicioasă, foarte mare, care are aceleași consecințe. Oamenii care consumă produse fără gluten de fapt consumă alt gen de proteine similare care pot produce aceleași efecte”, a mai spus specialistul.
Mit și adevăr despre dieta fără gluten