DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe pilaful


Află cât timp se fierbe orezul.


In articol:

Cât timp se fierbe pilaful

Orezul este una dintre cele mai consumate legume de pe suprafața pământului, mai ales pe continentul Asiatic.

Pentru a putea beneficia de gustul, aroma și proprietățile nutritive ale pilafului,  trebuie respectat timpul de fierbere al acestuia.

Orezul este un aliment foarte uşor de digerat.

„Chinezii consideră orezul un aliment cald pentru stomac, deoarece se digeră în aproximativ două ore", atrage atenția profesor doctor, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Vă prezentăm secretele preparării unui pilaf perfect, cu boabe întregi, care nu se lipesc între ele.

 

Citeste si: NOTEAZĂ: Cum se pun murăturile la borcan. Cele mai bune murături ca la bunica acasă

Deși există mai multe feluri de orez, pentru pilaf, cel mai recomandat este orezul cu bob lung, pentru că nu se lipește la fiert.

Pentru început, orezul se măsoară cu o cană, se pune într-o strecurătoare și se spală foarte bine, în mai multe ape, alternând apa rece cu cea caldă, până când apa este limpede.

Astfel, se îndepărtează tot amidonul de pe boabele de orez.

Cantitatea de apă în care se fierbe orezul cu bobul lung este de 2/1, însă pentru majoritatea tipurilor de orez se folosește proporția de 3/1.

Înainte de a fi pus la fiert, orezul se lasă la înmuiat aproximativ 10 minute în apă rece.

Se dă la foc mare până când începe să clocotească, după care se lasă la fiert, timp de 20-25 de minute, la foc mic, până când lichidul este absorbit în proporție de 3/4.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe conopida. Beneficiile conopidei

Foarte important de reținut

Nu se amestecă absolut deloc în timpul fierberii.

 

La final se stinge focul, se amestecă ușor si se acoperă pentru ca orezul să-și continue procesul de gătire până se umflă.

Acest proces durează circa 10-15 minute, iar după ce s-a umflat bine, poate fi consumat.

Un secret în ceea ce privește fierberea orezului este adăugarea uleiului sau untului la fiert.

orez fiert

Citeste si: DESCOPERĂ: Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală

Timpul de fierbere pentru diferite tipuri de orez

Datorită faptului că orezul diferă în funcție de dimensiunea bobului de orez și de textura acestuia, timpul de fierbere este diferit:

 

- orezul arborio- 20-25 minute

- orezul basmati- 20-25 minute

- orezul brun-35-40 minute

- orezul prefierte- 15-20 minute

- orezul cu bob lung- 20-23 minute

- orezul cu bob scurt- 10-15 minute

- orezul sălbatic- 40-50 minute.

Citeste si: CITEȘTE: Cum se fac vafele. Rețeta simplă, pe care poți s-o faci într-un timp foarte scurt

 

Prin fierbere, numărul de calorii din orez scade la jumătate datorită transformării amidonul în glucoză și apoi în glicogen.

 

„Toate tipurile de orez integral (adică nedecorticat, bob întreg, cu coajă şi germen) sunt utile în alimentaţie, prin aportul mare de fibre care favorizează tranzitul intestinal,  reglează nivelul colesterolului şi reduc riscul de cancer la nivelul colonului", a spus medicul nutriţionist sportiv Şerban Damian din cadrul Centrului de nutriţie Superfit din Bucureşti.

Citeste si: SFATURI: Cât timp se fierbe sucul de roșii

Cât fierbe orezul pentru sushi

Orezul pentru sushi este un tip de orez special, care are bobul scurt.

Acest soi de orez poate fi modelat după ce a fost fiert, deoarece are un grad mare de stickiness.

Spre deosebire de celelalte feluri de orez, cel pentru sushi se fierbe în proporție de 1/1, adică la o cană de apă se folosește o cană de orez. Timpul de fierbere este de 10 minute din momentul în care apa începe să clocotească. După ce orezul pentru sushi s-a fiert, se lasă aproximativ 15 minute ,,să se odihnească".

Citeste si: SFATURI: Cât timp se fierb crenvurștii

În general, orezul este un aliment ce poate fi consumat de persoanele care au intoleranţă la gluten sau afecţiuni digestive.

„În plus, orezul poate fi consumat şi de persoanele care au afecţiuni cardiace, deoarece are un aport important de potasiu şi nu conţine sodiu", ne sfătuiește profesorul Mencinicopschi.

Citeste si: SFATURI: Cât timp se fierbe răcitura. Cum gătești piftia perfectă


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Tipuri de epilare și care este cea mai eficientă metodă, în funcție de zonă

A intrat în depresie din cauza Instagramului! Vedeta a fost la un pas de moarte

DESCOPERĂ: Cât timp fierbe NĂUTUL. Ce beneficii are năutul

CITEȘTE: Cum să faci cea mai bună supă cremă de conopidă

DESCOPERĂ: De ce ies sarmalele tari. Care este secretul celor mai gustoase sarmale

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

CITEȘTE: Cine este ARMIN NICOARĂ. De ce boală a suferit saxofonistul şi cine este iubita lui

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri