Cu ce se mănâncă somonul afumat


Somonul se numără printre cele mai apreciate tipuri de pește din câte există, acesta oferind un aport esențial de vitamine, minerale și acizi grași Omega 3. Află cu ce se mănâncă somonul afumat și ce rețetă poți încerca pentru a beneficia la maximum de proprietățile acestuia.


In articol:

Somonul reprezintă unul dintre cele mai sănătoase soiuri de pește, fiind bogat în acizi grași Omega-3, proteine, vitamina A, vitamina D, dar și magneziu, potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Potrivit unor studii, somonul poate înlocui cu excelență carnea de pui sau cea de vită, datorită faptului că are beneficii asemănătoare pentru organismul nostru.

Citeste si: Ce să faci pentru poftă de mâncare. Care sunt cauzele pentru care nu aveți poftă de mâncare

Cu ce se mananca somonul afumat

Cu ce se mananca somonul afumat

[Sursa foto: PixaBay]

Beneficiile somonului

1. Reduce riscul apariției bolilor de inimă

Acizii grași Omega-3 reduc semnificativ riscul apariției bolilor cardiovasculare. De asemenea, grăsimile Omega-3 ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge care cresc riscul de accident vascular cerebral și mențin tensiunea arterială scăzută.

2. Bogat în vitamina B

Somonul reprezintă o sursă excelentă de vitamine din complexul B, implicate în mai multe procese importante din corp. Așadar, consumul de somon ajută la transformarea substanțelor nutritive din alimente în energie, combate inflamațiile și contribuie la repararea celulelor afectate.

3. Ajută la combaterea inflamației

Potrivit studiilor efectuate de specialiști, inflamațiile reprezintă una dintre principalele cauze a multor boli cronice, printre care diabetul și cancerul. Așadar, consumul de somon contribuie la crearea unei bariere de apărare împotriva agenților care provoacă aceste inflamații și ajută la eliminarea cauzelor.

4. Multiple beneficii pentru procesele cognitive

Somonul poate îmbunătăți performanțele cognitive datorită aportului mare de acizi grași Omega-3. Culoarea specifică somonului sălbatic este oferită de antioxidantul numit astaxantină, un carotenoid cu proprietăți neuroprotectoare care ajută la încetinirea îmbătrânirii creierului.

5. Te încarcă cu energie

O singură porție de somon te ajută să te încarci cu energie, asta datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega-3, care reduc semnificativ inflamațiile din corp. Potrivit cercetărilor, somonul reduce simptomele depresive, anxietatea și încetinește pierderea memoriei odată cu vârsta.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cură de detoxifiere de 10 zile cu sucuri verzi. Scăpați de toxine și apelați la această cură de detoxifiere

Cu ce se mananca somonul afumat

Cu ce se mananca somonul afumat

[Sursa foto: PixaBay]

Cu ce se mănâncă somonul

Somonul poate fi pregătit la grătar, la aburi, la cuptor, prăjit sau afumat, în funcție de preferințele fiecăruia. Somonul se mai poate consuma și crud, în sushi sau alte produse asemănătoare. Foarte multe persoane aleg să îl consume în combinații cu alimente precum orez, paste, diferite legume, în salate sau chiar în burgeri.

Particular, somonul afumat este foarte apreciat datorită aromei sale specificice, motiv pentru care este considerat un produs de lux. Cu toate că are un aport minim de calorii, proteine de înaltă calitate și o mulțime de vitamine și minerale, somonul afumat are un conținut ridicat de sodiu. Organizația Mondială a Sănătății și Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea aportului de sodiu pentru a reduce riscul de boli de inima și accident vascular cerebral.

„Somonul afumat se poate obţine fie prin afumare clasică cu fum, fie prin afumare chimică cu fum lichid, caz în care face obiectul criticilor legate de prezenţa substanţelor hepatotoxice şi cu alte efecte dăunătoare sănătăţii consumatorilor”, explică prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE Bucureşti.

Citeste si: Ce nu ai voie să mănânci când ai VARICELĂ? Care este lista alimentelor interzise

Cu ce se mananca somonul afumat

Cu ce se mananca somonul afumat

[Sursa foto: Unsplash]

Paste cu somon afumat și sos de smântână

Ingrediente:

– paste (spaghete, spirale sau penne)
– 100 g somon afumat
– 200 ml smântână de gătit
– coajă rasă de la o lămâie
– mărar
– o ceapă mică

Mod de preparare:

Pentru început, punem pastele la fiert în multă apă și adăugăm puțină sare. Între timp, tăiem ceapa mărunt și o călim într-o lingură de ulei, apoi adăugăm coaja de lămâie, mărarul și smântâna. Fierbem sosul la foc mediu până obținem o pastă groasă. După ce au fiert pastele, le strecurăm și adăugăm sosul obținut peste ele. Amestecăm, iar pe deasupra punem somonul tăiat fâșii subțiri.


Abonează-te pe

Citește și:

Cât de sănătoasă este cafeaua? Beneficiile și contraindicațiile băuturii energizante

Bănel Nicoliță suferă ca un câine! Ce a pățit după ce și-a abandonat familia

La ce temperatură se coace carnea de porc. Cum gătești carnea pentru a avea cea mai fragedă friptură

Ce poți face dacă te doare măseaua. Ce remedii naturale puteți utiliza pentru a ameliora durerea de măsea

Leguminoasele bogate în proteine, ideale pentru mesele din post

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
“Felicităăăări!!! Casă de piatră!!!” Ramona Olaru a fost cerută în căsătorie de Cătălin Cazacu
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri