Câți bani primește un medic de familie pentru fiecare pacient


Orice persoană cu domiciliul în România este înscrisă la un medic de familie. Medicii care au cât mai multe persoane înscrise, primesc mai mulți bani de la CAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate)


In articol:

Doctorii primesc bani în funcție de numărul de persoane pe care le au înscrise în evidență.

Cât încasează lunar un medic de familie

salariu medic de familie

Citeste si: Vești proaste pentru români. Ce o să se întâmple cu uleiul în această toamnă

Orice medic de familie are înscriși un anumit număr de pacienți. Performanța unui medic îi aduce venituri mai mari. Astfel, medicii cu mai mulți pacienți sunt, evident, mai solicitați.

Cu cât numărul de pacienți este mai mare, cu atât medicul va primi mai mulți bani.

 Tuturor persoanelor aflate în evidențele medicilor de familie le corespunde un anumit punctaj. Valoarea garantată a punctului ”per capita” este de 8.95 lei.

Există si pacienți care au un punctaj mai mare, respectiv copiii cu vârste cuprinse între 0-3 ani și persoanele de peste 60 de ani. Aceste categorii de vârstă sunt considerate mai dificil de îngrijit.

Persoanele cu vârste cuprinse între 4 şi 59 de ani primesc 7,2 puncte. Punctele se înmulțesc cu 8,95 lei, cât reprezintă valoarea unui punct în primul trimestru al anului 2022.

Medicii de familie primesc bani și dacă nu fac consultații

Citeste si: Vești cumplite pentru unii pensionari. Pensia se va înjumătăți

Aceștia încasează sume de bani și doar pentru numărul de pacienți înscriși, chiar dacă aceste persoane nu vin la un consult. Spre exemplu, un medic care are în anul 2022, 1.000 de pacienți înscriși şi toți sunt cu vârsta între 4 şi 59 de ani, va primi pentru aceștia 8.950 de lei pe lună fără să facă nici o consultație. Restul de bani pe care îi primesc doctorii sunt în funcție de serviciile prestate.

Dacă un medic va supraveghea, de două ori pe lună, un sugar, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv, vor fi prevăzute două consultații pentru fiecare lună, care se calculează la 5,5 puncte x 3,55 de lei, adică 19,52 de lei.

„Referitor la plata unui medic de familie pentru un pacient din listă fără să facă nicio consultație facem următoarele precizări: Modalitățile de plată în asistența medicală primară sunt: plata ‘per capita’ prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de persoane înscrise asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în punctaj pentru unele servicii medicale prevăzute de Ordinul MS/CNAS nr.397/836/2018. Suma cuvenită prin plată ‘per capita’ se calculează prin înmulțirea numărului de puncte rezultat în raport cu numărul și structura pe grupe de vârstă a persoanelor asigurate înscrise în lista medicului de familie”, a explicat președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Valentin Florin Ciocan.

La ce record de pacienți a ajuns un medic din Olt

Un medic de familie din județul Olt a stabilit un record surprinzător. Conform reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, doctoral are în evidență 3.519 de pacienți. Legea asistenței primare prevede numai un număr minim de pacienți pentru fiecare medic, dar nu și unul maxim. Un medic trebuie să aibă minimum 800 de pacienți în mediul urban și 450 în mediul rural.

Citeste si: Statul oferă vouchere de până la 500 de lei de persoană. Cine sunt românii care vor beneficia de bani

 

Abonează-te pe

Citește și:

Vești proaste pentru români. Ce o să se întâmple cu uleiul în această toamnă

Cum să te epilezi acasă?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Vești cumplite pentru unii pensionari. Pensia se va înjumătăți

Vestea momentului pentru români! Statul oferă 950 de lei de persoană în fiecare lună

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Tu & El
10 idei de cadou de Moș Nicolae pentru iubitul tău
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri