Când se dă copilul la grindă. Ce reprezintă această tradiție


Ce înseamnă, de fapt, datul de grindă. Când se dă copilul la grindă și ce semnificație are pentru micuț și pentru părinți.


In articol:

Venirea pe lume a unui bebeluș este un motiv de mare bucurie pentru multe familii. Tradiția populară românească este presărată cu multe obiceiuri de care numeroase familii țin cont. Iată când se dă copilul la grindă și ce înseamnă acest obicei.

Datul la grindă sau datul de grindă este un obicei de pe vremea geto-dacilor, care se păstrează încă în sudul, dar și în sud estul țării. Tradițional, fiecare copil care are mai puțin de trei ani merge în prima zi a anului, pe 1 ianuarie, la primele ore ale dimineții, pentru a fi binecuvântat de către moașă, femeia care l-a ținut în brațe și la îmbrăcat pentru prima datp, după ce a fost adus acasă de la maternitate.

Datul de grinda

Cum se face datul de grinda

[Sursa foto: PixaBay]

Când se dă copilul la grindă

Inițial, doar băieții erau dați la grindă, însă obiceiul a fost extins și la fete.

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce se pune pe tava de tăiere a moțului

“Datul la grindă” este un obicei din vremea geto-dacilor, pe când liderul militar al acestora l-ar fi întrebat pe Zamolxe: “Sunt vremuri grele pentru popor şi ne aşteaptă perioade şi mai vitrege, războaie şi alte nevoi.

Mă gândesc cu amărăciune la faptul că se nasc din ce în ce mai puţini băieţi şi aceştia sunt cam piperniciţi. Or, pentru a face faţă năvălirilor barbare, avem nevoie de bărbaţi înalţi şi puternici. Ce să facem?”. În urma rugăciunilor ridicate spre cer, Dumnezeu l-ar fi sfătuit să facă un ritual pentru sănătatea băieților. “Este nevoie de o masă, un fier, o pâine împletită, trei bănuţi. Cel care oficiază slujba se spală pe mâini, ia copilul de subţiori şi îl aşază cu picioruşele pe bucata de fier, după care îl ridică până sus, la grindă, apropiindu-l cu creştetul capului, spunând: fie ca acest prunc să
fie sănătos şi să crească mare şi puternic ca fierul. Aceasta se face de trei ori, după care îl dă pe copil părinţilor. Acest ritual să se facă în prima zi din an, la orele dimineţii şi să se repete în primii trei ani de viaţa ai copilului”, povestește Amelia Etegan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Cand se da copilul la grinda

Ce inseamna sa dai copilul la grinda

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: DESCOPERĂ: Listă de cumpărături pentru BOTEZ

În prezent, moașa este cea care realizează acest obicei. Copilul este dus în casa moașei care pregătește hăinuțe noi și un colăcel. Prin datul la grindă se spune că micuțul va crește înalt și frumos și va aspira către lucruri mărețe.

În timpul ritualului, copilului i se pune pe cap colacul împletit în care se pun trei fire de busuioc și bani. La pragul ușii unde se va da copilul de grind se așază semințe de floarea soarelui, grâu și boabe de porumb, precum și o bară de fier pentru a-l întări pe copil.

grinda jos copilul sus

Cum se da copilul la grinda

[Sursa foto: PixaBay]

Copilul, cu colacul așezat pe cap, este pus pe pragul ușii, cu picioarele pe bara de fier, iar moașa îl ridică de trei ori. Prima dată la nivelul umerilor, a doua oară peste umeri și a treia oară către grindă, cât mai sus, iar moașa trebuie să spună:

-„Doamne ajută cu bine (prima ridicare)
-Cu sănătate (a doua)
-Să-mi trăiască nepotul! (a treia ridicare).

 


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Ce trebuie să facă moașa când se naște copilul

Banii le aduc fericirea! Ce a primit Andra de la Măruță, unele femei doar visează!

CITEȘTE: Rugăciune pentru a rămâne însărcinată

Ce se pune în apa de mir a bebelușului

Cele mai frumoase nume de băieți în 2022

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre infidelitatea în cuplu: „Bărbatul oricum înșală”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri