Potrivit noii legi a pensiilor, drepturile de pensie pot fi recalculate din oficiu. Cum se va desfășura acest proces.
Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că drepturile de pensie pot fi recalculate din oficiu, asta dacă se ține cont de punctele de stabilitate sau de valorificarea veniturilor lunare realizate înainte de 1 aprilie 2001. Așadar, există două tipuri de recalculare: recalcularea din oficiu și recalcularea la cerere.
Ce este recalcularea din oficiu
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Recalcularea din oficiu se va desfășura în două etape. Prima etapă a fost cea de la 1 septembrie 2024, atunci când pensiile ar fi trebuit recalculate conform noii formule introduse de lege.
Ce reprezintă recalcularea la cerere
Totodată, pensionarele pot avea parte și de o recalculare la cerere, unde se adaugă venituri sau stagii de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei. Această cerere este posibilă și în cazul pensionarilor care au atins vârsta limită de pensionare, dar lucrează în continuare și acumulează noi stagii de cotizare după pensionare.
Amintim că recalcularea pensiilor din 1 septembrie a stârnit și foarte multe controverse în rândul pensionarilor, deoarece fie nu au primit sumele la care se așteptau, fie le-a fost scăzut venitul lunar. Astfel, numeroase contestații au fost deja depuse.