Agnes Heller, filosof şi profesor, a murit


Filosoafa ungară Agnes Heller, figură a vieţii intelectuale, disidentă a regimului comunist din Ungaria, apoi angajată în ultimii ani împotriva politicii premierului Viktor Orban, a murit vineri la vârsta de 90 de ani, a anunţat Academia ungară de ştiinţe

"Agnes Heller, membră a Academiei naţionale de ştiinţe, filosoafă şi profesoară la New School for Social Research din New York (...) a decedat pe 19 iulie la vârsta de 90 de ani", a informat un comunicat al MTA. Potrivit site-ului ungar 444.hu, Agnes Heller nu a mai revenit vineri după ce a plecat să înoate în Lacul Balaton. 

Născută la 12 mai 1929 la Budapesta, ea a fost eleva unuia din principalii gânditori ungari ai secolului al XX-lea, filosoful marxist Georg Lukacs (1885-1971). Agnes Heller a ajuns unul din principalii animatori ai "Şcolii de la Budapesta", curent critic al socialismului ungar care s-a dezvoltat după insurecţia din 1956 în capitala Ungariei zdrobite de trupele sovietice, transmite AFP. 

Persecutată de regimul comunist în anii 1970

Considerată disidentă, persecutată de regimul comunist în anii 1970, această fiică a unei familii de evrei al cărei tată a murit deportat la Auschwitz, s-a exilat pentru a preda în Australia şi la New York unde a ocupat catedra lui Hannah Arendt. Revenită în Ungaria în anii 2000, această femeie mică de statură cu părul tăiat scurt a devenit o figură a opoziţiei intelectuale faţă de puterea naţionalistului conservator Viktor Orban al cărui guvern şi-a înmulţit campaniile de denigrare la adresa ei. 

Agnes Heller a acordat numeroase interviuri presei internaţionale pentru a-şi mărturisi îngrijorarea în faţa a ceea ce a calificat ca fiind un regres al libertăţilor democratice din Ungaria. La putere din 2010, Viktor Orban a fost criticat în repetate rânduri în străinătate pentru reformele sale acuzate că pun sub semnul întrebării echilibrul puterilor în ţara sa. Ea a făcut parte din grupul de intelectuali străini invitaţi la Palatul Elysee la câteva zile după alegerile europene din mai pentru a marca angajamentul lor împotriva ascensiunii naţionalismului.


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Divertisment

Aproape doua milioane de telespectatori au urmarit aseara confruntarea dramatica intre Faimosii si Razboinicii de la „Survivor Romania”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri