Afla acum de ce mint barbatii si femeile cand e vorba despre sex


Cand cred ca nu pot fi prinsi, atat barbatii, cat si femeile mint adesea in privinta numarului de parteneri sexuali.

Timp de decenii, studiile au scos in evidenta persistenta unor stereotipuri privind comportamentele legate de sex: barbatii declarau ca ar fi avut un numar de partenere mult mai mare fata de numarul de parteneri pe care il recunosteau femeile. S-au schimbat aceste stereotipuri in zilele noastre?

In anul 2003, un studiu publicat in Journal of Sex Research arata ca atat femeile, cat si barbatii aveau tendinta sa minta in privinta numarului  de parteneri sexuali. Atunci cand credeau ca sunt testati cu poligraful  („detectorul de minciuni”), declaratiile difereau de cele date in lipsa poligrafului: numarul partenerilor raportati era aproximativ acelasi pentru barbati ca si pentru femei.

Cum stau lucrurile azi? Un studiu recent confirma faptul ca, desi barbatii si femeile nu se mai simt presati sa se conformeze altor stereotipuri legate de sex, cand e vorba despre numărul de parteneri sexuali, tot sunt inclinati sa minta pentru a corespunde acestor stereotipuri: barbatii tind sa exagereze numarul partenerelor pe care le-au avut, in timp ce femeile spun ca au avut mai putini parteneri decat au avut in realitatate.

Din nou, acuratetea declaratiilor a fost verificata cu ajutorului unui presupus test cu detectorul de minciuni, iar rezultatele au fost publicate in jurnalul Sex Roles.

La studiu, realizat la Ohio State University, au participat aproape 300 de studenti, care au completat initial un chestionar in care erau intrebati cat de des s-au angajat in anumite comportamente (124 la numar).

Un studiu anterior determinase care dintre aceste comportamente erau vazute ca fiind tipic masculine - de exemplu, a umbla imbracat cu haine murdare sau a spune glume „porcoase” - si care erau vazute ca fiind specific feminine, de pilda a scrie poezii sau a-si face mereu griji in privinta greutatii corporale.

Cand studentii au completat chestionarele, unora dintre ei le-au fost atasati senzorii unui detector de minciuni. Ceea ce nu stiau, insa, participantii era ca detectorul de minciuni nu functiona; a fost atasat doar pentru a-i  face sa creada ca, daca spun lucruri neadevarate, ar putea fi prinsi si a-i stimula astfel sa fie sinceri in declaratiile lor.

Rezultatele au fost interesante: in ceea ce priveste comportamentele non-sexuale, se pare ca nici femeile  si nici barbatii nu se simteau presati sa declare anumite lucruri astfel incat sa se conformeze rolurilor traditionale ale sexelor.

De pilda, cand era vorba despre participarea la activitati vazute drept „masculine” - precum antrenamentul cu greutati - femeile aflate in prezenta poligrafului erau predispuse sa raspunda in acelasi fel ca si femeile care au raspuns la intrebare in lipsa poligrafului.

Dar, cand a fost vorba despre intrebari ce vizau experientele sexuale, a aparut o diferenta semnficativa.
Barbatii au raportat mai putine partenere in prezenta poligrafului decat in lipsa lui, in vreme ce femeile au raportat mai multi parteneri in prezenta detectorului de minciuni decat in absenta acestuia. Rezultatele le confirma pe cele ale studiului din 2003, care aratau ca  femeile se simteau obligate sa declare ca au avut mai putini parteneri decat avusesera in realitate, pentru a nu fi considerate promiscue.

„Sexualitatatea are ceva deosebit, care ii face pe oameni sa fie mai preocupati sa se conformeze stereotipurilor legate de propriul sex.” Spre deosebire de alte aspecte legate de rolul sexelor, „Sexualitatea pare a fi un domeniu in care oameni par sa se ingrijoreze daca nu corespund descrierii stereotipe a unui barbat tipic sau a unei femei tipice”, spune Terri Fisher, profesor de psihologie la Ohio State University, care a condus atat studiul din 2013, cat si pe cel din 2003.
Sursa: www.descopera.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Roxana de la Puterea dragostei regretă despărțirea de Bogdan Mocanu: „Îmi pare rău...”

BOMBĂ în showbiz! Ce a aflat Alin Oprea despre trecutul soției este incredibil!

Bianca Comănici, mesaj tăios pentru Florentina, fosta lui Livian de la "Puterea Dragostei": ”Domnișoara știe foarte bine..."

Bianca Comănici, surpriză de proporții în toiul nopții! A filmat totul pentru fani și iată ce bărbat i-a fost alături!

COVID-19 Italia: Se va începe vaccinarea la începutul lui 2021

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Vremea de vineri, 4 decembrie 2020, anunțul ANM: intensificări ale vântului!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Tu & El
Parteneri