Actriţa franceză Edith Scob a murit la vârsta de 81 de ani


Actriţa franceză Edith Scob, preferata cineaştilor Georges Franju şi Raoul Ruiz, cunoscută din filmul de groază "Les Yeux sans visage", a murit la vârsta de 81 de ani, potrivit agentului ei, citat de AFP.

Personajul ei din "Les Yeux sans visage" l-a influenţat pe John Carpenter pentru "Halloween" (1978) şi pe Pedro Almodóvar pentru "La piel que habito" (2011). De asemenea, ea a fost remarcabilă în filmele regizate de Leos Carax şi Olivier Assayas. În cursul bogatei ei cariere, care a debutat în urmă cu 60 de ani, actriţa a fost la fel de prolifică în cinema ca şi în teatru, cu peste 60 de roluri în fiecare artă. Sub bagheta regizorală a lui Georges Franju, pionier al cinema-ului fantastic, Edith Vladimirovna Scobeltzine, pe numele ei adevărat, a debutat în 1959 ''La tete contre les murs'', o adaptare a romanului de Hervé Bazin.

Citeste si: Horoscop Mariana Cojocaru până la Sfântul Ilie! Zodiile vor traversa o perioadă de foc până pe 20 iulie! Mare grijă la aventuri - previziuni complete pentru Kfetele.ro

Aici a jucat alături de Jean-Pierre Mocky, Anouk Aimée, Charles Aznavour şi Pierre Brasseur. Anul următor, ea joacă în "Les Yeux sans visage", care o consacră. Edith Scob va purta din nou faimoasa mască 50 de ani mai târziu în "Holy Motors", de Léos Carax, în unul dintre ultimele sale roluri mari. În anii '60, actriţa va filma cu va filma cu regizorii Julien Duvivier (''La chambre ardente''), din nou cu Georges Franju (''Judex'') şi Luis Buñuel în ''La voie lactee'', în care interpretează rolul Fecioarei Maria.

În 1977, ea va colabora prima dată cu regizorul Raoul Ruiz pentru "La Vocation suspendue", o colaborare cu cineastul franco-chilian care se va repeta de cinci ori. A fost distribuită în: ''L'ete meurtrier'', de Jean Becker (1983), ''Vénus Beaute (Institut)'', de Tonie Marshall (1999), ''La fidelité'', de Andrzej Zulawski (2000), ''Le pacte des loups'', de Christophe Gans (2001), ''L'homme du train'', de Patrice Leconte (2002), ''Bon voyage'' (2003), de Jean-Paul Rappeneau, şi "Mon inconnue" (2019). "L'Heure d'été", dramă familială regizată de Olivier Assayas, îi aduce prima nominalizare la premiul César pentur "cea mai bună actriţă în rol secundar". Va mai fi nominalizată şi pentru rolul din "Holy Motors".


Citește și:

Horoscop Mariana Cojocaru până la Sfântul Ilie! Zodiile vor traversa o perioadă de foc până pe 20 iulie! Mare grijă la aventuri - previziuni complete pentru Kfetele.ro

Rona Hartner continuă lupta cu cancerul! "Ies din tratament și facem cununia civilă""

Maria Dragomiroiu, revoltată! Ce pensie primește artista

După multe controverse, George Burcea a spus adevărul despre despărțirea de Andreea Bălan!

Ella de la Puterea Dragostei a fost surprinsă cu un bărbat celebru! Cei doi sunt împreună?

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Tamara Ecclestone a devenit mamă pentru a doua oară! Nimeni nu știa de sarcina ei

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Hot
Parteneri