ZIUA SFINTEI CRUCI. Traditii Si obiceiuri. Ce trebuie sa faci pe 14 septembrie ca sa ai noroc tot anul

Conform traditiei, daca ramurile sunt culese de Ziua Crucii, acestea au puteri miraculoase, fiind de asemenea si unelte extrem de valoroase pentru fantanarii care vor sa gaseasca izvoarele subterane.
Calendar ortodox:  Se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se consume usturoi, nuci, pepeni sau prune, alimente al caror miez se aseamana cu crucea.

In traditia populara, florile de busuioc si frunzele acestuia, dar si menta, maghiranul sau cimbrul sunt plante magice care se sfintesc la biserica. In timpul slujbei, acestea se pastreaza langa cruce. Florile de busuioc mai apoi pot alina durerile, migrenele puternice sau chiar si durerile de dinti. La tara, bolnavii de friguri sunt afumati cu crengute de busuioc aprinse. Busuiocul se pune si in vasele cu apa pentru pasari, in perioada epidemiilor.

Tot in aceasta zi se pregateste si un leac pentru pomii care nu mai dau roade; gospodarii atarna ramurile de busuioc sfintit in forma de cruce si curpeni la biserica. Curpenii sunt tulpini taratoare de castraveti si de pepeni, asteptand ca rodul sa se adune si in acesti fructiferi neroditori.

Sursa

viewscnt

Pentru tine

Parteneri