Semintele prajite, contraindicate: Ce spun medicii

Le cunosti sub denumirea de “sportul nostru national” sau, folosind un termen mai popular, de “bomboane agricole”. Exista in Romania cateva expresii haioase, dar definitorii legate de consumul de seminte prajite si sarate, conform exquis.ro.

Semintele de floarea-soarelui, prajite si tavalite prin sare, sunt foarte gustoase si indragite de romani. Potrivit datelor oficiale, Romanii consuma in fiecare an aproape 13.000 de tone de seminte, insa, nutritionistii avertizeaza ca acest obicei aparent banal nu este deloc bun pentru sanatate.

Consumate in starea lor naturala, cruda, sau coapte la cuptor, semintele de floarea-soarelui, cat si cele de dovleac, sunt o sursa excelenta de sanatate. Aceste seminte sunt bogate in vitaminele E, B1, B6, acid folic, in minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, in tryptofan si fitosteroli (ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange).

Odata prajite, acestea devin un pericol pentru organism. Mai mult, sarea in exces adaugata vine sa completeze atacul la adresa starii de sanatate.

Rinichii sunt afectati de sarea in exces

Rinichii sunt cei mai afectati din cauza excesului de sare, spun nutritionistii. Cantitatea maxima de sare pe zi este de 5-6 grame. Or, noi mancam pana si de 15 ori mai multa sare, spun specialistii.

Sunt toxice pentru ficat

Pe de alta parte, semintele prajite cu sare, fie ele de floarea-soarelui ori de dovleac, sunt foarte toxice, din cauza uleiurilor care la temperaturi crescute dezvolta compusi cancerigeni. Acestia sunt extrem de toxici pentru ficat si pot, de asemenea, sa creasca riscul de cancer al colonului.

Citeste mai mult pe stirilekanald.ro.

viewscnt

Pentru tine

Parteneri