Adevarul despre mancarea usor de preparat! Uite ce zic nutritionistii!

Medicul nutritionist Mihaela Bilic iti spune cum stau lucrurile in ceea ce priveste mancarea prea usor de preparat.

 

"Tot ce e usor de preparat e mult prea procesat
Toata lumea e grabita, nu mai avem timp de gatit si nici rabdare sa stam in bucatarie. Industria alimentara ne vine in ajutor si ne pune la dispozitie o multime de preparate ce pot fi gata in cateva minute. Nu mai trebuie curatat, tocat, framantat, amestecat, din congelator direct in oala/cuptor si apoi in farfurie. Cu un aspect aproape asemanator cu al mancarii traditionale, facute in casa, semipreparatele sunt o solutie practica extrem de seducatoare. Ce poate fi rau intr-o pizza sau un snitel congelat? Nu tot aluat, carne si branza sunt?
La prima vedere asa pare. Insa tot ce e semipreparat e un fel de fast-food: adica trebuie sa se gateasca rapid, sa fie usor de mestecat si usor de congelat. Pentru ca macar cu asta sper ca sunteti de acord, in cutiile frumos colorate nu gasiti mancare proaspata! Asa ca obligatoriu semipreparatele trebuie sa fie bogate in grasime si sarace in fibre, altfel consistenta lor are de suferit. Deci adio legume, prezenta lor e doar pentru decor. Si branza proaspata e inlocuita cu cascaval, sau mai bine zis cu o branza topita ce se vrea cascaval. Carnea sa alege si ea grasa si nu de calitatea întai, pentru ca muschiul e scump si greu de mestecat.
Nu in ultimul rand e nevoie de emulgatori, agenti de afanare, potentiatori de gust, antioxidanti si arome pentru ca produsul procesat sa se apropie cat mai mult de gustul mancarii facute in casa.
De multe ori poate fi chiar mai gustos, pentru ca nu stiu cat de priceputi sunt bucatarii lor, dar chimisti buni au cu siguranta.
Ce nu poate pune industria alimentara într-un produs procesat si frumos ambalat? Suflet, grija, iubire. Macar si pentru acest motiv nu le credeti povestile siropoase din reclame si nu va lasati cuceriti de economia de timp si efort pe care vi-o propun, nimic nu e facut ca acasa!", scrie Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

"Tot ce e usor de preparat e mult prea procesatToata lumea e grabita, nu mai avem timp de gatit si nici rabdare sa stam in bucatarie. Industria alimentara ne vine in ajutor si ne pune la dispozitie o multime de preparate ce pot fi gata in cateva minute. Nu mai trebuie curatat, tocat, framantat, amestecat, din congelator direct in oala/cuptor si apoi in farfurie. Cu un aspect aproape asemanator cu al mancarii traditionale, facute in casa, semipreparatele sunt o solutie practica extrem de seducatoare. Ce poate fi rau intr-o pizza sau un snitel congelat? Nu tot aluat, carne si branza sunt?

La prima vedere asa pare. Insa tot ce e semipreparat e un fel de fast-food: adica trebuie sa se gateasca rapid, sa fie usor de mestecat si usor de congelat. Pentru ca macar cu asta sper ca sunteti de acord, in cutiile frumos colorate nu gasiti mancare proaspata! Asa ca obligatoriu semipreparatele trebuie sa fie bogate in grasime si sarace in fibre, altfel consistenta lor are de suferit. Deci adio legume, prezenta lor e doar pentru decor. Si branza proaspata e inlocuita cu cascaval, sau mai bine zis cu o branza topita ce se vrea cascaval. Carnea sa alege si ea grasa si nu de calitatea întai, pentru ca muschiul e scump si greu de mestecat. Nu in ultimul rand e nevoie de emulgatori, agenti de afanare, potentiatori de gust, antioxidanti si arome pentru ca produsul procesat sa se apropie cat mai mult de gustul mancarii facute in casa. 

De multe ori poate fi chiar mai gustos, pentru ca nu stiu cat de priceputi sunt bucatarii lor, dar chimisti buni au cu siguranta. Ce nu poate pune industria alimentara într-un produs procesat si frumos ambalat? Suflet, grija, iubire. Macar si pentru acest motiv nu le credeti povestile siropoase din reclame si nu va lasati cuceriti de economia de timp si efort pe care vi-o propun, nimic nu e facut ca acasa!", scrie Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

 

viewscnt

Pentru tine

Parteneri